Personlige beretninger og anbefalinger

Vi vil gerne samle de personlige skildringer ind og berette dem her på vores hjemmeside. Læs om nogle af de borgere, der vil berette om deres forløb hos CKU Himmerland.

Esther Olesen henvist til individuel stemmeundervisning

"I mit job som musiklærer oplevede jeg igennem længere tid en træthed og ømhed ved tale og sang. Jeg blev tildelt et forløb hos CKU Himmerland. Det har været en fantastisk rejse. I dag kan jeg bruge min stemme uden problemer.

 Logopæden gav mig en grundig instruktion i øvelser, som hjalp mig til en bedre vejrtrækning og brug af støtte. Oplæsning af tekster med fokus på tempo, betoning, pauser og den gode vejrtrækning var øvelser, som for mig har åbnet nye muligheder for brug af stemmen.  Gode øvelser hjalp mig til at bruge min sangstemme på en meget bedre måde. Det har motiveret mig til at arbejde videre med sang.  I forløbet lærte jeg, at energi og motivation for at arbejde med øvelserne derhjemme er meget vigtigt for at opnå et godt resultat. Her fik jeg i timerne god hjælp og opbakning af logopæden.

 En stor tak til logopæden og CKU Himmerland."

 

Johannes Jakobsen henvist til individuel stemmeundervisning

"Forløbet inden: I længere tid, her taler vi om mere end 2 år, døjede jeg med tiltagende hæshed og stemmesvigt. Endelig fik jeg taget mig sammen til at få bestilt tid hos øre-, næse- og halslægen, som kunne konstatere, at der ikke var tale om sygdom, dog virkede musklerne omkring stemmelæberne hævede og anstrengte. Han skrev en recept på en næsespray, som ”nok ikke havde den store effekt”, men jeg ”kunne da prøve”.

Ved mit andet besøg kunne vi konstatere: nej, det havde ikke hjulpet. - Hvad så? ”Jeg kan henvise dig til talepædagog” siger lægen. ????????????. Spørgsmålstegnene er et udtryk for, hvad mit hoved var fyldt med, for i min verden var det jo ikke et fonetisk problem, men jeg sagde selvfølgelig ”ja tak” og mødte op med et åbent sind, og herfra gik det kun fremad, ikke mindst med min viden om, hvad en logopæd er og kan.

Jeg kom til at arbejde med alle muskler, som på den ene eller anden måde har med stemmedannelsen at gøre – først og fremmest afspænding, men også træning af diafragma for at få en god støtte og vejrtrækning. Hver gang jeg oplevede problemer, var der altid en relevant øvelse at tage fat på, og virkede det ikke lige i første omgang, var der en ny, som var bedre – mit indtryk var, at mulighederne var nærmest uudtømmelige. Hos fysioterapeut har jeg fået behandling i ryg, nakke, skuldre, hals, tunge, kæber osv. Dette forløb blev lidt forskudt i forhold til det andet. Ideelt skulle de to forløb have været samtidige, men bedre sent end aldrig.

Det er svært at give en fyldestgørende gengivelse af forløbet hos min logopæd, for vi har virkelig været igennem mange øvelser og gode råd, som jeg har taget til mig, og de fleste er gemt i en mappe. Jeg kan ikke sige, at mit problem med hæshed er løst, det dukker af og til op, men jeg føler mig godt rustet til at håndtere det, og når jeg virkelig har brug for stemmen, kan jeg næsten altid med øvelser og opvarmning få den til at makke ret.

Konklusion: Jeg har været igennem et forløb hos en vidende og professionel logopæd, som jeg kunne mærke brændte for sit arbejde og det har været en fornøjelse at opleve – jeg gør reklame for faget, hver gang lejligheden byder sig, og jeg kan berette, at de fleste ved lige så lidt om deres arbejde, som jeg gjorde for et år siden.

De bedste hilsner og med stor respekt for faget."

 

Malene Renberg henvist til individuel stemmeundervisning

"Jeg har fået fjernet noget af mit luftrør, da jeg har haft en indsnævring i luftrøret og dermed i perioder store vejrtrækningsproblemer. Jeg har flere gange fået lavet en ballonudvidelse i luftrøret når jeg har haft vejrtrækningsproblemer. Da operationerne hjalp i kortere og kortere tid, blev jeg tilbudt en større operation med fjernelse af noget af mit luftrør, hvilket ville give varig forandring i min stemme, da indsnævringen var meget tæt på stemmebåndet. Dette betød, at min stemme blev dybere og mere hæs. Dette valgte jeg at sige ja til.

Inden operationen fik jeg at vide at stemmen ville blive forandret for altid. Ca. 3 måneder efter operationen kontaktede jeg Skejby sygehus, hvor jeg er tilknyttet, da jeg syntes min stemme var meget dyb og hæs, hvilket jeg forventede ville være blevet bedre. Overlægen fra Skejby mente at en talepædagog ville kunne hjælpe, og jeg blev derfor heldigvis bevilget et forløb på CKU Himmerland.

Jeg har lært rigtig meget i mit forløb. Jeg har bl.a. lært at jeg sikkert i årevis har trukket vejret forkert, fået flere nuancer/facetter tilbage i min stemme, fået mindre hæs og mindre dyb stemme, redskaber til hvordan jeg klarer mig på “egen hånd” hvis jeg eksempelvis bliver forkølet og det går ud over min stemme.  Dette har givet mere selvværd og livsglæde tilbage, da ens stemme er en stor del af ens personlighed. Jeg kan nu begå mig uden besvær og er tilfreds med min “nye” stemme i det daglige, da den nu er tæt på at være som før operationen.

Jeg har været meget tilfreds med forløbet, vi har rigtig god kemi og logopæden har gjort forløbet sjovt, levende, lærerigt og tankevækkende. Jeg kunne frygte at det ville være kedeligt, da det ikke lyder spændende at gå til talepædagog."